Nadan Filipović

Muradif

         

O autoru:
Nadan Filipović je rođen u Sarajevu gdje je i studirao prirodne nauke i hemiju, profesor na Fakultetu u Banja Luci do izbijanja posljednjeg rata na Balkanu, danas živi u Perthu, Autralija; bavi se istraživačkim radom, piše i obajvljuje romane i pripovijetke.

 

(isječak)

U debelom, masnom paketu iz daleke Australije, stigla je neobično bogata jezikom priča o zabludelom Muradifu, jednako žuto i crna, kao da je ofarbana bojama mrske Austro-Ugraske. ”Nećeš moj Muradife, valahi bilahi, u ašćije. Nećeš sine moj među lonce, sinije i tepsije. Nećeš i ne dam ti u lojna isparenja od čorbi, jahnija, pačeta, sitnih ćevapa, čufteta, lonca. Nećeš u isparenja od kojih ti povileni nos, pa poslije više nikakva mirisa ne prepoznaje. U kancelariju češ, živ ti meni bio. U kancelariju“.

Nadan Filipović

MURADIF

Pismeni dio popravnog ispita iz matematike za učenika trećeg razreda Gimnazije gospodina Muradifa Muzdadžiju:
A) U aritmetičkoj progresiji 30, 27, 24, 21….treba odrediti onaj član, koji je jednak jednoj osmini sume svih prethodnih članova.
B) U uspravnom konusu radius baze je R = 10 cm. Ako radius smanjimo na 3 cm, onda se kut priklona plašta prema bazi potrostruči. Traži se volumen tijela omeđenog sa dva nastala plašta i kružnim vijencem kao bazom.
Pismeni dio popravnog ispita iz njemačkog jezika za učenika trećeg razreda Gimnazije Muradifa Muzdadžiju:
Prevod iz živog jezika: “Das Bettelweib von Locarno”, od Heinricha von Kleista, prevesti od stranice 16 do stranice 19, uključujući i stranicu 16 i stranicu 19. Dozvoljeno samo korištenje riječnika.
Prevesti na njemački slijedeće rečenice:
“Uzlazeći zelenim proplankom prekrivenim tepihom rascvjetanog cvijeća, sjetih se svih onih junaka koji darovaše svoje živote za našu domovinu i za našeg Kralja i Cara Franju Josipa Prvog. Slatki trnci prstrujaše kroz tijelo, a i titraji u srcu. Pomislih: i ja bio presretan kad bih dao svoj život na sveti Oltar Domovine, te svoje mlado srce položio za probitak naše Carevine. Oh, kakav prepunjeni osjećaj sreće na ovom predivnom proljetnom danu.”